zaterdag 9 februari 2019

Broekje



Van den Broeck of Van de Broek?
Van de laatste wordt de broek nog korter.
Gisterochtend nog aan de stamtafel van de Velosoof gezeten met Frans jr.
Die schrijft zich Van den Broek.
Voor de volledigheid,
'vader van' Frans Oosterbosch, diens broer Geert en Pietje Damen zaten er ook.
En dan doet Fabio de meerderheid van de aanwezigen tekort.

Frans van den Broek:
Zesgehuchten,  9 februari 1914 - Eindhoven, 31 december 2005

De familie Van den Broek voerde in Budel jarenlang een café annex wielerbaan.
Fabio vond 'n verslagje van de openingswedstrijd, 15 juli 1946.
Uit het Limburgs Dagblad, met dank aan Peet Knops.


Hans Teeuwen komt eigenlijk toch ook van Budel?
'Nostradamus, Nostradamus met z'n strakke ... '

3 opmerkingen:

  1. Toevallig gisteravond op Canvas de film noir uit 1944 "Double indemnity" van Billy Wilder/Raymond Chandler met in de hoofdrol Barbara Stanwyck. En toen zult u vragen..... Welnu hier een excerpt uit een verhaaltje over o.a. Frans van den Broek.

    Het rampjaar 1940
    Op 17-jarige leeftijd kreeg Frans zijn eerste licentie als nieuweling. En meteen was het raak. Kampioen van Nederland als eerste opstapje. Zijn carrière kreeg later pas een echte boost toen hij als prof in de Beek-en-Donkenaar Louis van Schijndel een ideale koppelgenoot trof. Jarenlang schitterden zij op de West-Europese banen. 1940 werd een cruciaal jaar, een culminatiepunt. In het begin van dat jaar was hij in Marseille ingescheept voor Argentinië. Samen met Frans Slaats uit Waalwijk. Met een contract op zak voor de Zesdaagse van Buenos Aires. Die Six werd een regelrecht fiasco. Tot overmaat van ramp brak de oorlog uit en zaten de Europeanen daar als ratten in de val. Fietsen was er eigenlijk niet meer bij. Vanwege zijn aflopend visum kreeg hij van de Nederlandse ambassade het consigne om in militaire dienst te gaan bij de Prinses Irene Brigade in Canada. In eerste aanleg een meer ceremonieel dan krijgshaftig gebeuren. Ze reisden per trein, in voorbeeldige uniformen gestoken, dwars door de States. Tot nota bene in Hollywood toe. Compleet met een ontvangst bij Bing Crosby thuis. De overlevering verhaalt zelfs dat de knappe, rijzige Frans nog met de bloedmooie filmdiva Barbara Stanwyck gedanst zou hebben. Ook weer een close encounter dus, maar wel van een ander kaliber. De glamour en glitter ging snel voorbij. Frans wordt tot kanonnier op de grote vaart geroepen. Doodsangsten stond hij uit vanwege de voortdurende dreiging om belaagd te worden door Duitse U-boten. Over die traumatische oorlogservaringen wil hij later niet veel kwijt. Het einde van de oorlog is voor hem meer dan een letterlijke bevrijding.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat van Bing heeft wel iets van Tarantino, omgekeerde From dusk till dawn ..., wist ik dus niet. Daarvoor wel met dank aan jou (mits Theo Buiting?).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Komt uit een verhaal over de jaarlijkse fakkeloptocht rond 18 september van Bayeux naar Eindhoven. FvdB geldt als een van de godfathers hiervan. Titel:Grand Prix de la Liberation.
    Grtz
    Theo Buiting

    BeantwoordenVerwijderen