zaterdag 16 juli 2022

Ballon d'Alsace, 'n schuurke en nog wat meer


Een tijdje terug, nog nie zo lang geleeje, kampeerde Martin van Kessel in de Vogezen, aan de voet van de Ballon d'Alsace. Behalve dat ie daar, ongetraind, met z'n MTB maar eens naar boven reed, gaf ie, Mart eigen, z'n ogen goed de kost. Op de camping stond 'n schuurke en op dat schuurke zat bovenstaande plaat geschroefd. Die was 'm wel opgevallen, de mens heeft niet voor niks jaren gefietst.

foto: collectie wiel kuntzelaers

Oplettend als dat ie is zag ie ''n paar dagen later dat ze bij dat schuurke aan 't rommelen waren. Nou ja, rommelen, opruimen. Die plaat kwam terecht op 'n vrachtwagentje richting vuilstort.
Zo ver is 't niet gekomen, Mart demarreerde en stelde de plaat veilig, 'naar de stort kan altijd nog ...'
Weer 'n stukske wielerhistorie gered.

Het bord lijkt gemaakt ter gelegenheid van 't gegeven dat het in 2005 honderd jaar geleden was dat de col voor 't eerst in de Tour de France werd opgenomen. Vaak wordt de col gepresenteerd als de allereerste col in de Tour ooit. Dat klopt niet. In de allereerste Tour, die van 1903, en ook de daaropvolgende van 1904 was de Col de la République, ook wel de Col de Grand Bois, al van de partij. ietskes minder hoog, dat wel. Maar in 1904 werden daar serieuze klappen uitgedeeld door supporters van Antoine Fauré, de organisatie had waarschuwingsschoten moeten afvuren. Exit Col de la République tot 1950. De Ballon d'Alsace werd haar vervanger, tot 1914 zat ie d'r elk jaar  bij. Dat eerste oorlogsjaar zelfs tweemaal. Daarna moeten we wachten tot 1930 voor ie weer beklommen gaat worden.
De rampzalige toestand van Elzas-Lotharingen na WO I heeft hierin waarschijnlijk een rol gespeeld.
Misschien dat Fabio daar binnenkort  meer duidelijkheid over krijgt.


En die vraagtekens bij 2005?
Het werd een Deen, 
helemaal trendy dezer dagen, 
in de Tour van 2022.

foto: cor vos

Achteraf is daarover nog 'n hoop te doen geweest,
de UCI die Rasmussen's te lage reticulocytenwaarde onder tafel moffelde ....
Het zou twee jaar duren voor díe ballon werd doorgeprikt.
En achteraf nog wel 'n paar meer. Ballonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten