vrijdag 7 oktober 2022

Léon Scieur, de Locomotief


Een Flandrien uit Wallonië.
Geboren in Florennes bij Namen, net als Firmin Lambot.
Lambot was zelfs een buurman en het verhaal gaat dat Firmin Scieur heeft leren fietsen. 
Scieur was toen 20 jaar. Enkele jaren later koerste hij al.

In 1913 rijdt hij zijn eerste Tour en geeft op in de zevende etappe.
Het jaar erop eindigt Scieur als veertiende.
Tijdens WO I wordt er niet zoveel gefietst en zeker geen Tour maar in 1919 is hij er weer bij.
In de tweede etappe, van Le Havre naar Cherbourg, krijgt ie in beroerd weer maar liefst zesmaal een lekke tuup. Die destijds volgens de reglementen zelf gerepareerd moest worden. De controleur stond erbij en keek ernaar. Én gaf een waarschuwing. Het kostte Scieur twee en een half uur. 
In Parijs had ie een achterstand van 2 uur en 52 minuten op winnaar Firmin Lambot (!) en eindigde als vierde net niet op het podium.
Het jaar 1920 wint hij Luik-Bastenaken-Luik, samen met Luciën Buysse rijdt hij het hele peloton aan gort.
In de Tour wint Scieur de elfde etappe en wordt weer vierde in de eindstand. Dit ondanks een tijdstraf van 'n uur vanwege het accepteren van hulp en belediging van een controleur.

Maar dan is 't raak.
Na de tweede Touretappe van 1921 trekt Scieur de gele trui aan en hij zal hem die hele Tour, 5484 km in 15 etappes, niet meer afgeven. Ook wint ie twee etappes. Niet dat hij er niet voor hoeft te vechten.  
Op Col d'Allos rijdt Scieur lek en Hector Heusghem, die tweede op 15.38 staat gaat er vandoor. Scieur laat zich niet kisten en zet alras de achtervolging in en, erop en erover, wint de etappe zes minuten voor Lucotti en Heusghem. Zijn bijnaam luidt vanaf nu Locomotief.
In de voorlaatste etappe lijkt het noodlot toe te slaan, muliple spaakbreuk. Het lukt Scieur een ander wiel te pakken te krijgen wat is toegestaan mits de controleurs zien dat reparatie onmogelijk is. Alleen, géén controleur. Als je nodig hebt zijn ze er niet ... Scieur besluit het kapotte wiel als bewijsstuk op zijn rug te binden en rijdt er de driehonderd kilometer lange etappe mee uit. 
De littekens van het wiel op z'n rug zullen nog jarenlang te zien zijn. 


De daaropvolgende drie jaren rijdt hij steeds de Tour maar zal steeds opgeven.
Hij stopt met wielrennen en begint in Florennes een fietsenzaak annex garage en kolenhandel.

Léon Scieur:
19 maart 1888 - 7 oktober 1969

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten