woensdag 25 december 2019

Het Walhalla en de Lotgevallen


Het is U ongetwijfeld onbekend bekend dat Santa Claus door Nederlandse kolonisten in Noord-Amerika is ingevoerd als Sinterklaas.


En het tekent de hedendaagse tijd dat Sinterklaas het in Nederland lijkt af te gaan leggen tegen de geëvolueerde yankee Santa Claus.


'Ja ja, ook Zalig Kerstfeest maar wat heeft dit van doen met dat truike hierboven?'
Geduld, geduld, beste lezer, het verband is voordehandliggender dan U nu denkt.
Wat denkt U van het volgende plaatje?


Odin die met z'n achtpotig paard door de wolken jaagt.
Odin, de kasteelheer van het Walhalla, de Vikinghemel.


En Santa Claus, de Kerstman, met z'n vliegende rendieren en slee, op zoek naar een Coca-Cola truck.

Voor de Vikingen was het Walhalla het hiernamaals, een paradijs voor de gevallen krijgers.
Er valt veel meer over te vertellen maar kort door de bocht doet wel het denken aan de beloofde beloning voor Jihadisten, maagden ja, maar dan wel met een boel alcohol en ook varkensvlees.
De vleesgeworden mancave, high in the sky.

Het Walhalla dus, jongerensoos in Deurne.
Opgericht in 1964 en sedert begin 1966 een eigen ruimte.
En wat voor een.


Oké, oké, zoals hieronder is 't wellicht herkenbaarder?


Overigens wil Fabio niet de suggestie wekken dat deze klaarblijkelijke verruïnificering op 't conto van 't Walhalla valt te schrijven. Zeker niet, in januari 1966 was 't al een ruïne. Eerder ook al maar dat is in dit verhaal minder relevant dus daar gaan we het niet over hebben. Het Walhalla bevond en bevind zich achter de raampjes met ruit links, op de eerste, en al sedert WO II, enige verdieping.


De jongelui van het Walhalla waren statutair bepaald scholieren, studenten. Meer gymnasium en HBS dan huishoudschool en LTS. Wat niet wil zeggen dat ze niet de beest konden uithangen. Maar als ze dan de beest uithingen dan wél met beleid.

opening met burgemeester, oprichtingsbestuur en sociëteitscommissie
In de jaren tachtig was de bieromzet de hoogste van Nederland per vierkante meter vloeroppervlak, 35 liter per week. Er moet hard gewerkt worden om de winst om te zetten ten gerieve van de leden.
Maar, mét beleid.
's Avonds een grote jongen, 's morgens een grote jongen.

Zo ontstaat er een trimmers-ploegje vanuit de jongerensociëteit. Op zondagochtend het teveel genuttigde wegfietsen op de racefiets.
Het bestuur bestelt bij Sporthuis Hans Keeren echte wielertricots. Met 'jongerensoos' erop in plaats van 'jongerensociëteit' want dat wordt te lang, past niet.
En die 35 op 't truike, die heeft niks van doen met bovengenoemde record-bieromzet, da's toeval dat Fabio die heeft. Hoewel toeval ....
Iedere trui heeft, achteraf heel modern, zijn eigen nummer. Niet dat er 35 of meer trimmers waren, dat ook weer niet. Uit esthetische overwegingen is gekozen voor dubbele getallen, het clubje bestond uit ongeveer twintig man. Niet dat die altijd allemaal paraat waren op zondagochtend. Er zijn er altijd die een nieuwe racefiets aanschaffen, vol goed moed een eerste keer meefietsen en dan blijft het daarbij. Maar er zijn er ook bij die trouw tijdens de Hoogmis hun alcoholpercentage uit 't lijf trappen. Het verhaal gaat dat er zelfs ene gedacht heeft wedstrijden te gaan rijden maar dit bleek toch te hoog gegrepen. Wel mooi dat die ene nog met enige regelmaat met gelijkgezinden zijn rondjes trapt.


Het zal U duidelijk zijn dat in het kader van de Wet op de Privacybescherming niet aangegeven wordt wie van bovenstaande leden van 't Verzetje Hans Hoeben is.
In truike 35 zal ie niet passen want dat is een kleine maat.

Maar om 'n lang verhaal af te ronden, het Walhalla bestaat nog steeds en niet alleen als toekomstdroom. Het merendeel van de toenmalige offeraars aan Bacchus,
een Romein weliswaar maar niemand kent de Noordse God van d'n drank Aegir,

aegir voor 'n vat mede
is er toch wel gekomen in de wereld.
Net als 't truike,
wat vanuit Deurne als 'n Viking uitgevlogen is over de wereld en via de USA z'n weg weer teruggevonden heeft.
Het Walhalla, eeuwige rustplaats voor de gevallenen.
Met dank aan de website van het Walhalla en Harrie Jegerings.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten