vrijdag 2 oktober 2020

Jean-Paul Vernie en Le Pot Belge

Men neme een goei scheut amfetamine, menge dit met een royale hoeveelheid corticosteroïden, pijnstillers en cafeïne en make het af met een vleugje heroïne of cocaïne. Voor de echte liefhebber kan allebei natuurlijk ook.  Le Pot Belge is gereed voor consumptie. De ingrediënten hale men in Nederland Handelsland. Het verdelen in behapbare porties gebeurt in België, een kwaliteitsproduct 'made in Belgium', nog net niet beschermd door de Europese Unie maar wat nog niet is kan nog komen.


Onze jarige van vandaag speelt een rol in bovenstaand verhaal. Jean-Marie Vernie was een gewezen profwielrenner die de benogdheden in Nederland bij mekaar shopte en ze naar ex-soigneur Freddy Sergant bracht. Deze mengde ze als een ware Panoramix met hulp van enkele familieleden doorheen en bracht het aan de man.


Natuurlijk werden ze gepakt, berecht en gestraft. Bewezen werd dat ze tussen 1999 en 2005 alleen in België al 1227 potjes verkochten. De brits in de cel was hard en de beurs leeg, Vernie moest namelijk 45.000 euro winst terugbetalen aan de Belgische staat.


In 1989 won hij de GP Briek Schotte vóór Johan Museeuw en Kurt Soenens.
Jean-Marie Vernie wordt vandaag 60 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten