donderdag 12 november 2020

Cicli Farelli, the continuing story


Een tijdje terug zat dit, de foto, in Fabio z'n digitale brievenbus. Van een hem onbekende afzender. De naam en de uitvoering van de fiets kwamen hem bekend voor


De afzender had 'm al wat jaartjes en was in 2015 achter 't hoe en wat van het merk aan gegaan. Daartoe moest hij naar Ronse, in de ogen van Fabio toch een gevoelige plek voor Belgen. Vooruit, wat zout in de wonde ... 

wk ronse 1963

wk ronse, 25 jaar later, 1988

En een Belg was 't, de eigenaar van de originele Farelli. In 2015 vervoegde deze zich op Zonnestraat 163 in Ronse. Bij Jacky-Sport, want dat stond op de schuine buis.Farelli bleek het huismerk van de winkel. Het waren eigenlijk Concordes die aangeschaft werden bij Veltec in Nederland. Rebranded noemen we zo iets vandaag de dag. Nou is dat bij 'n Concorde eigenlijk altijd al wel zo'n beetje het geval. Het Italiaanse bouwers Ciöcc en Billato bouwden de duurdere modellen en de goedkopere types werden in België gebouwd, de Astore volgens Eddy Martens bij Martelly, overigens een heel goede framebouwer. Alles werd afgelakt in België. Voor zover Concorde. Over naar Farelli.

Doe er uw voordeel mee, Fabio is géén Concorde-kenner. 
U vraagt zich af wie dit alles nu in bovenstaande geïnteresseerd is? U zou er van staan te kijken. Uit onderzoek op het wereld wijde web bleken aan de overzijde van het grote water enkele doorzetters op zoek geweest te zijn naar de achtergronden van het merk. 


Niks gevonden behalve een verhaaltje van Fabio .... 'some old Euro guy'. En in Argentinië is een tweedehandse te koop geweest.
Alles voor een betere wereld.

Diejen Belg, Luc heet ie, had bij Jacky-Sport behalve het verhaal van de fiets ook nog de decals gekregen. Niet alles schuurt in Ronse, mooi man!


Zo, op naar Broodjestore Farelli in Lichtervelde.
Wat? Bestaat die niet meer?

2 opmerkingen:

  1. Ik had toch gepolijste stalen lugs verwacht op dit frame, op de een of andere manier;-)

    mvg


    CyclesGoff

    BeantwoordenVerwijderen