zaterdag 7 november 2020

Willibrordus

Zomaar eens een heilige, dat kan geen kwaad in tijden van corona en de gotspe die de zittend president van de USA van democratische verkeizingen maakt.


Geboren ten noorden van de Humber in Northhumbria, tegenwoordig het gebied tussen Edinburgh en York in Groot Britannia. Opgevoed in een Benedictijnenklooster, daarna dertien jaar in Ierland, apostel der Friezen , ook wel der Lage Landen genoemd. Overleed in Echternach. Luxemburg.

En waarom dit verhaal?
De bisschop bouwde op heel veel plekken kerken en kloosters. Tussendoor sloeg hij her en der een put waar bij tijd en wijle de meest wonderbaardelijke gebeurtenissen plaatsvonden. Wat verklaart dat veel kerken naar hem zijn vernoemd. Zo is Fabio gedoopt in 'n (nood) Willibrorduskerk en ontving zijn lager onderwijs op de Willibrordusschool. Nu woont ie wat kilometers noordelijker maar die parochie (ja, ja) heet St. Willibrordus. Het is dat het kerkhof naar Jacob is vernoemd anders was z'n hele leven door Willibrordus ingekaderd geweest. 
Nou kan ie met onbezwaard gemoed z'n fietske nog tegen 'n Willibrordusput of - beeld zetten, zelfs op 't kerkhof. Van Bakel zelfs. 


Clemens Willibrord: 658 - 7 november 739

Geen opmerkingen:

Een reactie posten