woensdag 21 april 2021

Athos Guizzardi, BBQ-King


Om maar eens de knuppel in 't hoenderhok te gooien,
Fabio heeft niks met barbecueën.
Mits niet aangebakken, onbedoeld rauw of gortdroog eet ie 't spul wat eraf komt wel.
Maar om met zo'n leren schort om een beetje buiten vlees te gaan staan bakken,
dat kan gewoon in de keuken veel makkelijker en beter.
Farelli BBQ-Master, forget it!
Zo, dat is eruit.

Athos Guizzardi is een begrip in barbecueënd Italië.
Een winkel in een voorstadje van Bologna, ze verkopen ook gewoon keukenmateriaal, fornuizen, tuinmeubelen en zwembaden. En ze bestaan sinds 1945.


Een constructiebedrijf wat fietsturen maakte. En, buis is buis, zich ging toeleggen op tuinmeubels. Waarna de stap naar de barbecue niet meer zo groot was. Ze zitten nog steeds op dezelfde plek waar de oprichter, de baas van het bedrijf, Athos Guizzardi, zij handel begon.


Voor de Tweede Wereldoorlog was Guizzardi een veelbelovend amateur-wielrenner. gezegend met een scherp eindschot won hij in Noord Italië vaak zijn wedstijden. Als het omhoog ging was het zaak zo lang mogelijk aan te klampen en als hij dat redde tot de streep, dan won hij. Athos' eigen woorden.


In 1945 won Guizzardi de Trofeo Rodolfo Tagliabue en daar bleef het wel 'n beetje bij. Wat betreft belangrijke wedstrijden dan. In 1947 doet hij voor Wally mee met de Giro.


Op zo'n soort fiets moet dat zijn geweest, 'n Wally. Geen noemenswaardige resultaten.


Als hij op enig moment de ploegafspraken doorbreekt door te winnen waar dat niet bedoeld was, hangt Athos z'n fiets aan de wilgen. Of wat er in de omgeving van Bologna ook voor bomen staan.
Met de rest van het verhaal bent U bekend.

Hoewel,
in de krochten van het internet verschijnt af en toe een derailleur die zelfs door Disraeli Gears niet echt geduid kan worden. Het is een apart geval.


Guizzardi Bologna ....

Athos Guizzardi:
21 april 1921 - 29 maart 2016

2 opmerkingen:

  1. Hi Fabio, I am one of the grandchildren of Athos. Nice article! If you are interested I might have more information about the derailleur. Best regards

    BeantwoordenVerwijderen