zaterdag 27 november 2021

Riny Sprenkels

foto: archief wiel kuntzelaers


Oorspronkelijk van Asten, later 'n Weertenaar.
Hieronder twee groepsfoto's uit de Astense jaren.

tweede van rechts, foto: himmels.nl

de eerste renner van rechts, foto: archief gerard timmermans

Riny heeft jaren zijn wedstrijden gereden bij de NWB, soms met succes, soms met minder succes.
Een kleine anekdote uit de oudheid, toen de NWB nog voluit RKNWB heette en in die zin ook naamgever van deze blog is. We schrijven juli 1963 en de plaats van handeling is Asten.
Na 45 van de 90 ronden wordt de wedstrijd door de politie stopgezet. Vanwege ernstige ongeregeldheden tijdens de wedstrijd. 

Riny Sprenkels heeft zijn zinnen op de zege gezet, hij zou van zijn broer bij winst een nieuwe fiets krijgen. Van te voren vanalles proberen te regelen maar dat ging niet precies zo als het de bedoeling was. Als snel is er een kopgroep van zeven weg met Riny d'rbij. Jan Looymans uit Someren gaat er solo vantussen en de achtervolging komt voor geen centimeter van de grond. Sprenkels heeft er op gegeven moment schoon genoeg van en slaat ene Janssen uit Valkenwaard een bloedneus. Weg nieuwe fiets want Riny Sprenkels mag van de jury het parcours verlaten. 
Het blijft onrustig in het peloton, menig pompje wordt oneigenlijk gebruikt.

kees kraayvangers laat zien hoe 't moet, foto: archief wiel kuntzelaers

Kees Kraayvangers uit Eersel wordt 'n ronde ingelopen door Looymans en die twee akkerderen voor geen cent, Kraayvangers gaat verhaal halen bij de jurywagen. 
De jury lijkt niet dat te doen wat Kees wou want bij de volgende passage van Looymans gooit hij z'n fiets voor die van Looymans. Jan gaat over de kop en blijft bewusteloos liggen. Later blijkt hij een hersenschudding, gebroken schouder en gekneusde ribben te hebben.
Het Astense publiek en die van Someren waarschijnlijk ook, ruikt bloed, Kraayvangers krijgt klappen, gaat er vandoor en verstopt zich in 'n varkenkot achter een huis. Waar de politie hem uiteindelijk ontzet.
Kraayvangers, Janssen uit Valkenswaard en Riny Sprenkels worden nadien op het politiebureau verhoord en er wordt proces-verbaal opgemaakt.
Het lag daar in Asten destijds allemaal nogal gevoelig, enkele weken ervoor had de burgemeester ook al een wedstrijd verboden omdat er onvoldoende stalen hekken waren geplaatst. De organisatie had als verweer dat de vergunning zo laat was gekomen dat ze die niet meer hadden kunnen regelen. 

Riny Sprenkels:
3 september 1943 - 23 november 2021

Met dank aan Tom van Mierlo die vroeger nog z'n rondjes met Riny trok.

4 opmerkingen:

  1. Afgezien van die dag,(de belangen waren te groot...) was Riny,'n geweldig goede kerel, die de vriendelijk zelf was! Altijd correct en behulpzaam! Ik heb jarenlang, samen met hem gekoerst. Moet ik toch even kwijt! Aan alle betrokkenen, gecondoleerd met dit grote verlies!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prima toch? Ik vond de anekdote te mooi om te laten liggen, het is natuurlijk niet de bedoeling geweest om hem zwart te maken. Zo gaan dingen soms, maken we allemaal wel eens mee.

      Verwijderen