woensdag 26 januari 2022

Torchy Peden


De beste Canadese baanwielrenner aller tijden. 
Peden was van veel markten thuis, hij deed aan honkbal, hockey en was een topzwemmer in Canada. 
In 1925 gaat hij fietsen en al snel gaat hij in training voor de Olympische Spelen van Amsterdam waaraan hij uiteindelijk zal deelnemen.

William wordt Torchy, Toorts, genoemd vanwege zijn vlammend rode haardos.
Laat nou bij de Olympische Spelen van Amsterdam de Olympische fakkel voor het eerst sinds de Griekse geschiedenis weer geïntroduceerd zijn.

amsterdam 1928, foto: getty

Na de Spelen blijft hij in Europa hangen en wint meerdere amateurwedstrijden. Dan gaat hij in 1929 terug naar Canada en als prof het goedbetaalde zesdaagse circuit in. Torchy wordt een van de bestbetaalde, zijn eerste jaar wint hij 24 van de 48 wedstrijden die hij rijdt. Uiteindelijk zal hij 126 zesdaagsen rijden en er 38 winnen. Een record dat pas meer dan 20 jaar later verbroken zal worden door Rik van Steenbergen.

william en doug

Zes van die zesdaagsen wint hij met z'n 10 jaar jongere broertje Doug. 
Doug was óók 'n topsporter. In zijn jeugd was hij meervoudig tenniskampioen, later deed hij aan rugby en als honkballer was hij afgevaardigd naar de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.
Waar de eerste maal een estafette met de Olympische fakkel werd vertoond ...

berlijn, 1936

Tijdens WO II diende Peden in de Canadese luchtmacht, in 1942 reed hij zijn laatste zesdaagse en in 1948 stopte hij met wielrennen. Torchy emigreerde naar de USA en begon in Chicago een sportwinkel.
William Peden:
16 april 1906 - 26 januari 1980

Geen opmerkingen:

Een reactie posten