zaterdag 1 oktober 2011

Luigi Malabrocca

Luigi Malabrocca, 22 juni 1920 - 1 oktober 2006Vandaag 5 jaar overleden.
De Zwarte Trui. Maglia Nera. De personificatie van het begrip.
Tegenwoordig beter bekend als De Rode Lantaarn. In de Tour dan.
Maglia Nera is een begrip uit de Giro. In de tijden van Bartali en Coppi was het voor een meer modale renner bijzonder moeilijk om zich te onderscheiden. Malabrocca begreep de waarde van de laatste plaats in het klassement. In 1946 en 1947 wist hij deze plek te veroveren.
In 1948 doet zijn ploeg van dat moment, Edelweiss, niet mee met de Giro. Het jaar daarop is Malabrocca weer present. Onverwacht heeft hij een belangrijke concurrent. Fiorenzo Magni doet op het laatste moment niet mee en ene Sante Carollo komt in diens plaats in de Giro. Diens conditie is dermate dat Malabrocca al snel een voorsprong van 2 uur op Sante Carollo heeft. Hierop begint een wedstrijdje verstoppen voor de laatste plek.
Legendarisch was zijn verblijf in een waterput.
Boer: "Wat doe jij hier in mijn put?"
Malabrocca: "Ik rijd de Giro d' Italia!"
Tijdens de  laatste etappe komt Malabrocca uiteindelijk na vertrek van de tijdswaarnemers binnen en word ingedeeld in de tijd van het peleton. Hierdoor verliest hij de strijd voor zijn 3e Maglia Nera.
Waar de stijd tussen Bartali en Coppi tot een tweedeling bij de tifosi leidde doet de strijd tussen Malabrocca en Sante Carollo dit eveneens.

De zwarte trui werd van 1946 tot 1953 uitgereikt. De laatste winnaar was Giovanni Pinarello.

Pinarello

Malabrocca was geen coureur in de marge. In 1948 won hij de Coppa Agostoni en in 1951 en 1953 werd hij Nationaal Kampioen Cyclocross.Fabio heeft niet echt met Malabrocca gekoerst. Alleen tijdens hun jaren bij de junioren. Daarbij had Fabio het altijd hard te halen want in die tijd won Malabrocca alles wat los of vast zat. Op zekere dag werden Fabio en Malabrocca tijdens een koers ingehaald. Het leek wel alsof ze stilstonden.
Aan de streep bleek de winnaar ene Fausto Coppi te zijn. Een slagersknechtje.
Malabrocca won vanaf dat moment niet meer alles. Fabio stortte zich in een fantasiewereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten