donderdag 21 januari 2021

Martin van Geneugden, een Lourdesgrot en een zevenoog aan de Zeswegen

 

Martin van Geneugden nam zevenmaal deel aan de Tour en won er in totaal zes etappes. Ook won hij etappes in de Dauphiné, de Ronde van Sardinië en maar liefst vijf in de Ronde van Duitsland waarvan vier in die van 1962. Hij won driemaal de Omloop van de Fruitstreek en is daarmee recordhouder samen met tijdgenoot Willy Vannitsen. Parijs-Valenciennes, de Ronde van Limburg en Dwars door België staan op zijn palmares. 


Geboortig van Zutendaal, Wiemesmeer eigenlijk.
Wiemesmeer?
Daar hebben ze toch een Lourdesgrot? Twee jaar geleden over de Via Limburgica onderweges naar Santiago de Compostela nog op 'n bankske gezeten. Helaas, geen foto van getrokken. Er waren daar  in die buurt zóveel Lourdesgrotten, op 'n bepaald ogenblik houdt het op.


Maar wél 'n foto van een wegkruis ietskes verderop. Die blijven blijkbaar trekken.
En wat voor een, het Kruislievenheer aan de Zeswegen. 


En dat blijkt opgericht te zijn door dezelfde die een Mariabeeld plaatste op de plek waar nu de Mariagrot staat te pronken. Allebei in 1907, het wegkruis als dank voor genezing aan een vreselijke ziekte aan zijn been, zevenoog. Dit zal wel hetzelfde zijn als wat medisch bekend is als karbunkel, ook wel negenoog genoemd. Een verzameling furunkels, steenpuisten.

'Wa hedde gij vandaag mî getallen?'
'Niks, nooit nie gehad.'


Maar de getallen van Martin van Geneugden zijn indrukwekkend, dat mag gezegd.

Martin van Geneugden:
21 januari 1932 - 8 juli 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten