zaterdag 9 januari 2021

Franco Calvi en de Zwarte Trui

Vandaag wordt Franco Calvi 70 jaar. 


Anderhalf jaar profwielrenner en achtendertig jaar slager.
Geen noemenswaardige uitslagen op ééntje na.
De vijftiende plek in de Copa Sabatini is mooi maar die bedoelt Fabio niet.
Franco beëindigde in datzelfde jaar 1975 de Giro d'Italia in de maglia negra, de zwarte trui.
Zeventigste en laatste in de rangschikking op 3 uur, 52 minuten en 5 seconden.
Niet in de kleuren van GBC, hij reed in 1975 voor Zonca.

Een echte zwarte trui heeft ie niet gekregen, wel 'n enveloppe met vijfhonderduizend lire waarmee dat ie zeer verguld was. Calvi had z'n best gedaan, steeds de ploegmaats geholpen en ook anderen als dat zo uitkwam. als het dan op was liet ie zich afzekken en hoopte op tijd binnente komen. Dit lukte dus.

Dé man van de zwarte trui is natuurlijk Luigi Malabrocca, winnaar in '46 en '47. Hij was de eerste die officieel in een echte zwarte trui de Giro uitreed. Een goeie tweede qua  bekendheid is Giovanni Pinarello. De grondlegger van het bekende racefietsenmerk heeft de eer van de laatste echte zwarte trui in 1951. 

giovanni pinarello in de zwarte trui, giro 1951

Weliswaar won Lucillo Lievore een echte zwarte trui in de gouden Giro van 1967 maar dat beschouwen we als een retro-incident. De competitie hiervoor werd ook pas twee dagen voor het einde bekend gemaakt wat het tot geen serieuze competitie bestempeld.

Wist U dat de zwarte trui vernoemd is naar een voetballer? Weliswaar een voetballer in de Giro maar toch ... Vroeger, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, was een voetballer op de fiets iemand met lange sokken. Veelal ook met de knieën naar buiten op groot verzet malend.  Zo een dus.


Sterker nog, dit is 'm. Giuseppe Ticozzelli, voetballer, verdediger, tussen 1914 en 1931. Hij speelde eenmaal in het Italiaans nationaal team. En Ticozzelli hield van wielrennen. Zoveel dat ie meedeed met de Giro, die van 1926. Als onafhankelijke moest hij voor zijn eigen natje en droogje zorgen. Dit betekende dat Tico (zo werd ie genoemd) op zeker moment een uur voor z'n achtervolgers reed maar voor de lunch moest stoppen en in een restaurant ging eten. Daarna was het zaak weer in het peloton te komen. Op zo'n fiets dus ..., niet dat dit Tico is maar het voorbeeld is duidelijk.

tour de france, 1922
In de vierde etappe werd Tico aangereden door een motorfiets en moest stoppen. Maar hij was opgevallen. En hij fietste in zijn toenmalig voetbaltruike, van Casale.

casale

Een zwarte trui.
En zo is het gekomen. 


Maar goed, Franco Calvi is vandaag dus 70 jaar geworden.
Geen noemenswaardige uitslagen ...

1 opmerking:

  1. Ik heb ook eens een blogje aan het fenomeen maglia nera besteed (is het nera of negra?). Mijn "research" leerde dat er ook in 1967, 2008 en 2019 sprake was van een zwarte trui. Echter die voor de strijdlust, vergelijkbaar met het rode rugnummer in de TdF. Overigens in 1967 was het daar ook een zwart rugnummer, en geen trui. In 2008 en 2019 wel. Hatsuyama won het all-over klassement ervan in 2019.

    BeantwoordenVerwijderen