zondag 3 januari 2021

Tijd voor soep!

 


Die donkere daag van vandaag d'n dag, 
Kerst is geweest, Nieuwjaar heeft Oudjaar verjaagd maar is navenant nog niet begonnen. 
Weemoed naar God weet wat, tijd voor soep!
Casa Farelli gaat geuren naar de dagen van weleer. Toen we nog achteloos grenzen overstaken op weg naar gewenst sociaal verkeer.

Wat hebben we in huis? 
Uien natuurlijk, ook knoflook. Wat wortels en bleekselderij, geen prei. Een spitskool, en nog snoeptomaatjes. Een potje cannellinibonen, een blik gepelde tomaten en een kleintje tomatenpuree. Verder wat sneetjes maisbrood, een royaal assortiment aan gedroogde Italiaanse kruiden en groentebouillonblokken. Last but bijna leeg maar net genoeg, een fles olijfolie om mee te bakken.
Toscane here we come!

eroica 2011
Bovenstaande jongeman geniet overduidelijk van zijn toebedeelde bakje ribollita, want over die soep hebben we het hier. Toebedeeld door de dames belast met de verzorging van de inwendige retrocoureur tijdens l'Eroica. 
In de Chianti, Toscane. De originele, op de strade bianchi, origineler dan de profkoers die daarnaar is vernoemd. 

Ribollita is armeluiseten. Volgens het verhaal werd in de middeleeuwen het eten van de rijken niet opgediend in schalen maar op platte broden. Als ze uitgegeten waren verzamelde het personeel dat wat overgebleven was, veel brood erbij natuurlijk. Alles werd bij mekaar in een ketel gedaan en wie nog wat groenten had mikte dit erbij. Zo ontstond een soep. Een soep die tweemaal gekookt had, eerst voor de rijken, daarna voor de armen, 'opnieuw gekookt', 'reboiled', ribollita. 
Voor de hedendaagse eter betekent dit dat het de tweede dag lekkerder is dan de eerste, net als met erwtensoep, snert. De lepel moet er ook rechtop in blijven staan, dan is ie pas echt goed.

Fabio en de meesten in I Paesi Bassi, de Lage Landen, hebben l'Eroica én de bijbehorende soep leren kennen via collega-retrorijder Gerard van Dongen. De ribollita van hierboven is een vegetarische geworden, dat hoeft niet zo te zijn. Gerard heeft er eentje met speklappen gemaakt. Klik hier voor zijn recept. Voor een vleugje weemoed ook in uw huis met die donkere daag. Lekker met een glas stevige rode wijn."Italiaans: spreken gaat minder, maar ik eet en drink het voortreffelijk." (Lévi Weemoedt)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten