dinsdag 29 oktober 2013

Ties Verhagen



Onwaarschijnlijke crosser.
Misschien wel al vijftig jaar actief.
Vandaag 66.

1984, 2e in reusel
Van Veghel.

10 opmerkingen:

  1. Wa, ik ben eigelijk zelluf ok un "Veghels Kuuske". Ben d'r geborre. Pas loater zèn wè naar Eindhoven gegon. Via wa umwege. Mar volluges mèn is ie eigenlijk van d'Eerd (Eerde). Dé ligt er neffe en hurt bij mekaor.
    -0-0-
    Maar veel respect vroeger al voor dat kleine driftig koersend crossertje dat overal was, en overal meedeed. Chapeau...
    -0-0-
    De bouwkeet op beide foto's lijkt hetzelfde.

    Tieske, veel goei joare nog. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De deur van de keet draait anderom :)
      En inderdaad: in de buurt van Veghel ... wist dit nog wel maar kon nergens bevestiging vinden.

      Verwijderen
    2. Eerde is een kerkdorp van Veghel. Dus feitelijk geheel juist, Fabio. ;-) Goed gezien van die deur, zeg. Details die de ware wielerkenner sieren.

      Verwijderen
  2. September 1968 , we gingen de fakkel ophalen in Bayeux. Een traditie die al dateerde van net na de oorlog. Voor het eerst in 1946 werd al het bevrijdingsvuur in twee dagen van Normandië naar Eindhoven gebracht door een ploeg renners. Maar eerst was er op zondag nog het criterium in de straten van Bayeux. Twee plaatsen voor me in het peleton, tikt Tieske Verhagen het achterwiel van een Fransoos aan. Chute ! Ties stuiterde met zijn hoofd op een trottoirband; foute boel dus, heel fout zelfs.
    De burgemeester van Bayeux is de feestelijkheden ontvlucht, heeft zijn sjerp afgedaan en zijn chirurgijnsjas aan getrokken. “Pauvre bonhomme” mompelt hij, “fracture du crane”. Schedelbasisfractuur, Ties ligt kritiek. Maar de burgemeester/chirurg begint met alle kennis en kunde die hij in zich heeft te opereren. He dubbeltje kan nog altijd de verkeerde kant opvallen en moederke Verhagen wordt per taxi uit d’Eerd naar het ziekbed van zoonlief vervoerd. Het tij keert tenslotte en Ties kan naar Nederland voor verder herstel.
    Ties is daarna nog vaker terug geweest naar Bayeux en bij mijn weten nog tot ereburger benoemd. Ook de fiets is hij trouw gebleven en heeft het zelfs nog tot de subtop van het vaderlandse amateurcrossen geschopt. De foto van Ties in zijn Van Kessel shirt, die FF heeft geplaatst, nam ik bij de cyclocross in Blerick in december 2006, zowat veertig jaar na die b(iz)arre estafette van ‘68.
    Let vooral ook op het vintage inschrijflokaal v/h schaftkeet. Eenvoud als kenmerk van het ware Niet dezelfde als die in Reusel in 1984, maar het zou zomaar gekund hebben vanuit de aloude wijsheid: onderzoekt alles en behoud het goede.
    Theo Buiting

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi verhaal Theo. Had er al eerder een verwijzing naar gelezen maar nooit wat er nou gebeurd was. Merci!

      Verwijderen
  3. Mooi verhaal, Theo. Dat maakt hem nog bijzonderderderer..... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En Tieske (71) fietst nu in 2019 nog steeds in Eerde bij de Eerdse Renners. Een voorbeeld voor velen van ons en op ons tenue staat in grote letters zijn naam TIES.
    Kei mooi menneke die enorm goed kan fietsen en mooie verhalen heeft over het fietsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ..en Ties is een oom van Frank Groenendaal (ook uit Eerde overigens). Frank is oud Nederlands kampioen cyclecross bij wat toen (eind jaren '80) nog de amateurs heette. Frank is nog steeds betrokken bij het veldrijden als sponsor van het Orange Babies Cycling Team en als actief crosser bij de masters. Frank is weer een achterneef van Richard Groenendaal, en daarmee ook familie van Rein. Of er ook een rechtstreekse familierelatie bestaat tussen Ties en Richard/Rein, weet ik helaas niet.

    mvg

    CyclesGoff

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En niks daarover in De Muur van deze maand die nog wel over familie-dynastieën gaat ....

      Verwijderen