zaterdag 23 maart 2013

Basiskennis Vlaai voor Wielrenners

Morgen is er ook vlaai te krijgen op 't Stalen Ros.
Volkomen terecht.
Een beetje wielrenner weet het,
bij 'n tussenstop ravitailleert men met Oud Bruin en kersevlaai.


Mét raster (de ruitjes) en zónder slagroom.
Dit geldt voor vrijwel alle vruchtenvlaaien.
Zoals daar zijn de, misschien wat alledaagse maar o zo lekkere, abrikozenvlaai


en de kroeselevlaai. Da's Neerkants voor kruisbessen.
Ook wel krooselen en sjtèkbèren genoemd in die buurt.


Formeel is het gepermitteerd om een kroeselevlaai te bewerken met schuim.
Goed om te weten maar niet aan te raden voor de fietsende gebruiker.
Ge krijgt er een enorm plakkende bek van en als je pech hebt zit diejen troep overal.
Niet doen met schuim dus.

De proemevlaai is een klassieker. Van pruimen dus.
Goed te eten, realiseer je wel dat het pruimen zijn.
Om precies te zijn, ooit waren het gedroogde pruimen.
Waarvan iedereen weet wat daar het effect van is.
Bij een langere tocht dus géén proemevlaai.


Na een opsomming van de beschikbare soorten vlaai betoon je je een insider als je vraagt of ze ook proemevlaai hebben.
Natuurlijk alléén als die geen onderdeel uitmaakte van de opsomming.

Appelpunten, daar doen we niet aan.
Een appelvlaai kan weer wel.
Zonder raster en dan met dicht dek.
Zoals hieronder dus.


En géén slagroom weer.
Slagroom is alleen gepermitteeerd op de riestevlaai, de rijstevlaai.
Mét chocoladesnippers.


Een rijstevlaai is een volwaardige maaltijd.
Zonder groente dan wel.
Maar hij hakt erin.
Let 'r trouwens op dattie op kamertemperatuur gegeten moet worden.
De Keuringsdienst van Waren verplicht dattie koud moet staan maar dat gaat ten koste van de smaak. Dus efkes loaten staan voordat ge aanvalt!
Als laatste de botervlaai. Ook wel kruumelvlaai genoemd.
Krokant van boven, zacht van binnen.


Een ware delicatesse. En een met verrassingen eronder.
De basic botervlaai heeft onder haar dek een royale laag vanillepudding.
Maar dit kan ook appel, abrikozen of zomaar zelfs kersenvulling zijn.
Hmm!


Hier zelfs stoofpeertjes. Nieuwerwets maar gepermitteerd.
Vaak weet de serveerster het niet. Spannend.

Zo, nou kunde wel vooruit denkt Fabio.
Voor de duidelijkheid, asge in op vlaaigebied minder geciviliseerde streken fietst,
in dat geval, dan mag appeltaart ook.

7 opmerkingen:

  1. Of een goei bord pasta mè ne Chianti, in de echt geciviliseerde streken. Dè mu ok, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is de mening van de deskundige op vlaai gebied over de hier in minder geciviliseerde streek verkrijgbare vlaaien van de firma "multi vlaai"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsja.
      In tijden en gebieden van schaarste is het wijsheid om tevreden te zijn met het gebodene.
      In fietstermen: dozenschuivers van massaproducten.

      Verwijderen
    2. Dan ga ik er morgen maar eens een proefdag van maken.Ik ga maar eens beginnen met een kroeselevlaai.

      Verwijderen
  3. Limburgse Appel linzen vlaai ook heeeeeeel lekker

    BeantwoordenVerwijderen