zaterdag 14 september 2013

Patrice Bar

4 januari 1967 - 14 september 1990
Hartstilstand tijdens de slaap.


'Het tragisch vertrek van Patrice Bar, oud 23 jaar slechts, heeft de lanteerne boven de wielrennerij hopelijk doen beven. Sedert enkele jaren vermenigvuldigt zich het aantal overlijdens van jonge renners, zonder dat de hogere bonzen van de sport daarop reageren. Het zou echter hoog tijd zijn om zich te buigen over dit uiterst belangrijk probleem van doping of voor wie een andere benaming verkiest : middelen om prestaties te verbeteren tegen iedere kostprijs.
In het geval van de arme Patrice is het een afdwaling vast te moeten stellen dat de polsslag van deze jonge man was gedaald tot 36 slagen per minuut door het innemen van een product dat als eigenschap heeft het verminderen van het hartritme. Schande over zij die zulke medicatie voorschrijven of afleveren .
Het moet absoluut gedaan zijn met handelswijzen die bezig zijn met het veranderen van onze jonge renners in proefkonijnen en robots. Dit in naam van welke sportethiek ? In afwachting, is het verdriet van ex-kampioen André Bar oeverloos, na het verlies van een zoon waar hij zo fier op was.'
Citaat Claude Degauquier in Coupes des Pédales 21, 1990

Geen opmerkingen:

Een reactie posten