vrijdag 12 april 2019

Fartelli Speaks

foto: harry pot, anefo
Wakkere jongens die Zwitsers met Mooie Hugo Koblet van Nescafé.
De start van de Ronde Nederland, 1956, in Utrecht.
De Zwitserse ploeg kon ook met een gerust gevoel starten.
De poederkoffie van Nestlé moest nog twintig jaar op zich laten wachten toen de Zwitsers na WO II in 1918 koffie als een substantieel onderdeel van het noodrantsoen gingen opslaan.



En niet te vergeten, noodbrood ...


Maar nu, 101 jaar, later mag de koffie uit de schuilkelders verwijderd worden.
In al haar efficiëntie heeft het Zwitsers landsbestuur besloten dat koffie geen substantieel onderdeel van het noodrantsoen, de noodvoorraad meer is.
Koffie wordt niet vitaal geacht voor de menselijke overleving ....
En dat in het land van de klok.
Hoe is het in Godsnaam mogelijk?



Mooie Hugo kan er jammer genoeg niks meer van zeggen dus doet Fabio 't maar.
Alhoewel,
er zijn er die hebben er voor doorgestudeerd,
geen woorden maar daden dus.


Eh,
Rik van Looy won.


Juist ja ...


Hopelijk blijven die Zwitsers nog wat jaartjes neutraal.


3 opmerkingen:

  1. Noodrantsoen... Ik weet er alles van. Mijn moeder was eens erg ziek, toen wij nog erg jong waren. En kon niet voor het eten zorgen. Mijn vader (dat was die generatie) kon nog geen ei koken. Hij was in zijn vrije tijd sergeant majoor bij de Nationale Reserve en pelotonscommandant van het "korps" van Deurne. De vlisotrap ging naar beneden en hij haalde diverse groene blikken van zolder. Zette de blikopener erop en met blik en al op het gasfornuis. Gewoon lekker gegeten. Naar school kreeg je toen geen brood mee, want je kwam gewoon tussen de middag gewoon warm eten. Gelukkig was ons moeder rap opgeknapt, want ook aan noodrantsoenen komt wel eens een eind...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Konden die blikjes ook niet gewoon op 't vuur, dat ze ervoor waren gemaakt? Er staat mij zoiets bij. Julliejen pap de baas in Deurne, 't moet nie gekker worre ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En dat was dan nog maar zijn hobby, soldaatje spelen. Mocht af en toe nog wel eens mee. Op zaterdag naar het mob-complex in Deurne. Door de week werkte ons pa bij garage van de Vorst in Hellimond. Op zolder lag zoveel wapentuig dat ze daar tegenwoordig voor met de mobiele eenheid komen. Da kon toen nog.

    BeantwoordenVerwijderen