maandag 23 november 2020

Bram Polak

Bram Polak, voor 'n renner die actief was van 1925 tot 1933 had ie op z'n minst z'n naam niet mee. En dan ook nog 'n sponsor uit Duitsland. Zo op het eerste oog is het een mirakel dat Polak na zijn wielerloopbaan tot 1970 een fietsenhandel heeft gehad. Menig naamgenoot heeft 1945 niet gehaald en we weten waarom. Hoewel daar juist vandaag, met het terugtreden van Baudet bij het Forum voor Democratie vanwege meningsverschillen hoe om te gaan met anti-semitisme binnen hun organisatie, aan getwijfeld kan worden. Genug davon ...

Polak is, net als Bas Maliepaard, afkomstig uit Willemstad. Stadse Dijk, tussen Helwijk en Oudemolen om precies te zijn. West-Brabant, net aan deze kant van het Hollands Diep. Rotterdam is niet ver weg. Polak was dan ook lid van wielerclub Apollo aldaar. 


In 1928 won hij bij de nieuwelingen het destijds prestigieuse Den Haag-Brussel. Het jaar erop reed hij voor Opel, wint de Ronde van Austerlitz en doet mee net het WK in Zürich. Ronsse wint voor Frantz en Binda, Joep Franssen is beste Nederlander met een 15e plek, Bram Polak volgt als 16e. 
In 1930 is Polak weer geselecteerd voor het WK, nu in Luik. Peet Knops heeft op Koers & Velo een mooi verslag van deze wedstrijd opgenomen, klik hier om het te lezen.

foto: telegraaf

Binda wint de sprint voor Guerra en Ronsse. Beste Nederlander op 'n 15e plek is weer Joep Franssen en Bram Polak is weer de 2e Nederlander, nu als 17e. 
In 1931 maakt hij bijzonder veel indruk door de manier waarop hij de wedstrijd die hij als nieuweling al eens won bij de beroeps te winnen, Den Haag-Brussel. 

de zuid-willemsvaart

Hij reed 75 kilometer alleen op kop en had 3 kilometer voor de finish nog drieënhalve minuut voorsprong. En zo fris als een hoentje. Toen ging er iets mis, de auto van de organisatie die voorop reed ging rechtdoor in plaats van rechts wat de bedoeling was. Polak volgde en raakte, met nog steeds die auto voor zich, hopeloos verdwaald. Bultje op, bultje af, allemaal extra kilometers. Uiteindelijk kwam hij net op tijd bij de eindstreep om de hoofdgroep te zien afsprinten ... 
De jury greep in en Bram Polak werd uitgeroepen tot de onbetwiste winnaar. 
Lees hier het verslag van onder andere Joris van den Berg in de Zuid-Willemsvaart.
Dat jaar, 1931, werd Polak ook nog derde op het NK.


In 1934 breekt hij zijn sleutelbeen bij een valpartij op de wielerbaan van Oudenbosch en stopt met wielrennen. Hij begint een rijwielhandel in Helwijk en zet tussen 1937 en 1957 maar liefst zestien kleine Polakjes op de wereld. 
Bram ligt begraven op het protestants kerkhof van Willemstad.
Protestants? 
Altijd verder kijken dan je neus lang is!


Allee, we zoomen in... 


NH, Nederlands Hervormd.
Niet dat die Nazi's zich daar wat van aantrokken, hoe Bram en z'n familie het overleefd hebben weet Fabio niet. Misschien heet ie gewoon Polak omdat z'n voorouders uit Polen kwamen en Abraham is nou eenmaal de aartsvader toch? 
Altijd maar weer die vooroordelen ...

Abraham Polak:
14 november 1902 - 23 november 1983

3 opmerkingen:

  1. Zijn zoon Geert Polak is later mecanicien bij de Televizier ploeg van Cees Pellenaars.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn naam is Piet Polak en ben één van de 16 kinderen van Bram Polak. Zijn achternaam is op een curieuze manier tot stand gekomen en heeft niets te maken met een Joodse achtergrond of afkomstig uit Polen. In 1682 is er een stuk landbouwgrond verkocht en beschreven bij de notaris. De koopacte is ondertekend door Adrianus Neelen alias Polak. Die mijnheer Neelen had zelf den naam Polak verzonnen.
    Verder nog een kleine correctie, mijn vader heeft op 27 juli 1934 op de 1ste avond van een 6-daagse wielerwedstrijd op de wielerbaan in Oudenbosch zijn sleutelbeen gebroken toen hij ongelukkig ten val kwam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Piet, zo weten we hoe 't écht zit, bijzonder. En je correctie neem ik over, verander het in 't stukske.

      Verwijderen