maandag 15 februari 2021

Van Hauwaert, een monument

foto: gallica

Cyriel Van Hauwaert, Flandrien pur sang, alleen Karel van Wijnendaele was nog niet in beeld.
Leeuw van Vlaanderen en nooit De Ronde gewonnen.
Die bestond nu eenmaal nog niet in diens goeie jaren.


Wél:
- eerste Belg die Bordeaux-Parijs won, in 1907,
- eerste Belg die Milaan-San Remo won, in 1908,
- eerste Belg die Parijs-Roubaix won, in 1908,
- eerste Belg die 'n Touretappe won, de eerste in 1909, van Parijs naar Roubaix. Die trui bestond toen ook al nog niet anders was hij ook de eerste Belgische drager van de gele trui geweest.

foto: rue des archives

Ook:
Tweemaal tweede in Parijs-Roubaix, éénmaal vierde en nog eens derde, tweemaal tweede in Parijs-Brussel, eenmaal derde en vierde, vijfde in de Tour van 1909 en vierde in de Tour een jaar later.
Werd Belgisch kampioen, won een tweede maal Bordeaux-Parijs, werd derde en zesde in de Ronde van Lombardije en tweede in Parijs-Tours. Was ook de eerste winnaar van Parijs-Menen, wellicht onbekend maar later gewonnen door Charles Crupelandt, Hauwaerts' maatje Jules Messelis, Girowinnaar Giovanni Micheletto, drievoudig Tourwinnaar Philippe Thys, Hector Martin, Alexander Maes en tweemaal door Tourwinnaar Maurice De Waele. Maes valt er misschien enigzins buiten maar verder stuk voor stuk klasbakken van het zuiverste water. 
Van Hauwaert won in zijn nadagen ook nog tweemaal de Zesdaagse van Brussel.
Het is een cliché maar er zijn er die het met minder moeten doen.


Tijdens zijn wielerloopbaan had hij al een goedlopende wielerzaak, op enig moment honderd man personeel. Fietsen van Van Hauwaert passeren met enige regelmaat nog de forums van liefhebbers.

1927
Cyrille Van Hauwaert:
16 december 1883 - 15 februari 1974 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten