zaterdag 1 mei 2021

Claudio Golinelli

 


Pierino Gavazzi krijgt een professioneel handje van Karel Wojtyla, ook wel bekend als Johannes Paulus II, de paus in 1989. Claudio Golinelli in de regenboogtrui kijkt toe en wacht op zijn beurt. Of  heeft die al gehad, het nadeel van foto's. 

Golinelli is op dat moment dubbel wereldkampioen, sprint op de baan en keirin. Zijn topjaar.
Het jaar ervoor was hij ook al wereldkampioen op de keirin, van 1985 tot 1992 behaalde hij tien Italiaanse titels op de sprint en keirin. Op de weg won hij slechts vijfmaal met als beste prestatie de proloog van de Siciliaanse Wielerweek in 1990.

Het WK sprint op de baan van 1991 in Stuttgart verdient een bijzondere vermelding.
Zie hier de uitslag:
1: X
2: Fabrice Colas
3: X
Claudio Golinelli werd vierde.

Bekijk het fimpje hieronder eens, mooie beelden.
Het gaat tussen Stephen Pate en Golinelli om de derde plek. Carey Hall zal Colas verslaan om de eerste plek. Pate en Hall zijn Nieuw-Zeelanders voor de duidelijkheid. 


Twee dagen nadien werden nummer 1 en 3, Hall en Pate, gediskwalificeerd wegens het gebruik van corticosteroiden. Met als resultaat zo'n uitslag als hierboven.
De poster van dit filmpje heeft ook nog beelden van de strijd tussen Hall en Golinelli op YouTube staan, hier en hier. Het eerste van deze twee laat de Basso van Golinelli goed zien. Voor de liefhebbers.

Er is nog een Claudio Golinelli in Italië, ook op een 'basso'.
Die kan Fabio U natuurlijk niet onthouden.
Claudio Golinelli wordt vandaag 59 jaar.
De wielrenner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten