dinsdag 1 december 2020

Sint Eloy, de man met de hamer tegen armoede en kindergeschreeuw

 Oftewel Sint Eligius, in België ook wel Sint Elooi. Saint Éloi in z'n geboorteland Frankrijk.

art: balaam-meester

Patroonheilige van goud- en zilversmeden, hoefsmeden, gewone smeden, metaalbewerkers, slotenmakers, muntmeesters, muntenverzamelaars, graveurs, horlogemakers, lampenmakers, elecrticiëns, ict-ers, korfvlechters, zadelmakers, koetsenbouwers, garagisten, koetsiers, voerlieden, paardenhandelaren, dierenartsen, boeren en boerenknechten. Van wie eigenlijk niet?

metaalbewerkersbond st. eloy voor gebouw were di in maastricht, met kapelaan


Wordt bij voorkeur aanbeden in geval van epidemieën, steenpuisten, zweren, zenuwziekten, paardenziekten en niet te vergeten geldgebrek en kindergeschreeuw. Die goeie Eloy moet het druk hebben.

noord-brabants gezin begin 20e eeuw

regentenkamer, utrecht

De man met de hamer heeft twee feestdagen, de 'koude' op 1 december en de 'warme' op de zondag na 24 juni. Die van vandaag is voor ons van belang gezien de zegswijze 'Sint Eloy smeedt drie maanden ijs'. Dit verwijst naar het weertype van 1 december wat leidend zou zijn voor de daaropvolgende drie maanden ... Fabio weet niet hoe het er buiten bij de lezers voor staat maar hier in De Peel is het kwakkelweer. Het drupt, het drupt niet, het drupt net niet, zo'n weer. Lekke banden-weer. Waar Fabio de komende drie maanden niet op zit te wachten. De spijkermakers hebben of beter hadden Sint Eloy ook als patroon, net als de rijwielherstellers, de fietsenmakers.

1924, rijwielherstellers op excursie bij vredestein in loosduinen

En als de muntenverzamelaar net als de muntmeester Sint Eloy als schutspatroon heeft, en de koetsenbouwer zowel als de koetsier dan ligt het voor de hand dat het vandaag een feestdag is voor elke fietser die zichzelf en z'n fiets enigszins aux serieux neemt. Nietwaar?


Maar al met al, we vieren feest! Hiep hoi!
Laat ons bidden ...


Met dank aan Jan Weymans voor 't attenderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten